piše: učiteljica Nataša Nenin

I ove godine je u Zrenjaninu tradicionalno održana manifestacija EVROPSKO SELO. Već peti put veseli karavan osnovaca putuje Evropom, a sve to u svom gradu. Naša škola je predstavila Litvaniju. Uz veliko angažovanje učenika i nastavnika pripremljen je program i opremljen štand, a učenici naše i ostalih škola učesnika, imali su priliku da se upoznaju sa ovom evropskom zemljom.

« од 27 »

Da se podsetimo:

LITVANIJA – ZEMLJA ĆILIBARA

Površina je 65,300 km2, broj stanovnikа 2,944,459, glavni grad je Vilnjus, valuta litvanski litas, religija katolicizam.

Litvanija je poznata kao zemlja roda koje su nacionalna ptice ove zemlje sa oko 13000 primeraka, tako dа je mit o rodama koje donose bebe i dаlje uobičajena priča u toj oblasti. Prva škola datira iz 1387. godine i nalazila se u katedrali u Vilnjusu. Od 2011. godine Litvanija ima najbržu internet vezu nа svetu. Ova omalena zemlja bila je prva koja je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1990. godine. Smatra se da se od svih indoevropskih jezika litvanski najmanje promenio tokom godina i da je zbog toga veoma interesantan u lingvističkom smislu. U Litvaniji, uskršnja jaja ne donosi uskršnji zec, već uskršnja baka. U 14. veku Litvanija je bila najveća zemlja Evrope: obuhvatala je teritorije današnje Belorusije i Ukrajine, deo Poljske i deo Rusije. Litvanci su prvi otkrili način pravljenja votke od kukuruza. U Litvaniji postoji 816 reka i više od 2800 jezera. Košarka je najpopularniji sport u Litvaniji, zovu je drugom religijom. Litvanija je bila poslednja zemlja u Evropi koja je usvojila hrišćanstvo. Prva statua na svetu u čast sjajnog muzičara Frenka Zape napravljena je u Vilnjusu. Prva litvanska knjiga objavljena je 1547. godine. Litvanija ima 99 km peščane obale. Nacionalni simbol je Vytis, beli vitez, predstavljen kako jaše konja i vitla mačem. On simbolizuje borbu ove nacije da se odbrani od uljeza. Zbog sujeverja se u zatvorenom prostoru ne rukuje sa muškim prijateljima i ne zviždi, a oni koji žele da se ožene ili udaju uskoro, ne sede na čelu stola. Zanimljivosti o Litvaniji možete pročitati klikom na ovom linku.

About Author