Архиве категорија: Nastavnici

U ČAST MARCIŠORA, VESNIKA PROLEĆA

piše učiteljica Lavinjika Brenda

U Vladimirovcu  je održan sedmi tradicionalni praznik običaja u čast Marcišora, vesnika proleća. U prisustvu učenika, nastavnika, roditelja, gostiju i zvaničnika iz Srbije i Rumunije, prigodnom izložbom i kulturno-umetničkim programom, 1. marta u Vladimirovcu, održan je sedmi tradicionalni festival Marcišor, narodni običaj Rumuna. Manifestacija je počela izložbom Marcišora. Marcišor predstavlja ukrasni predmet isprepleten trakama crvene i bele boje i nosi se na reveru košulje u susret proleću. Ovaj predmet darivanja poklanja se dragim osobama na pragu proleća. Krajem marta „Marcišor“ se sa revera premešta i kači na drvo u vrtu, koje po verovanju donosi berićetan rod.

Drugi deo programa pratio je projekat čiji je cilj bio da afirmiše tradiciju i običaje i poštovanje lepote narodne nošnje. Učenici naše škole, odnosno, folklorna sekcija koju obučava učiteljica Lavinjika Brenda, predstavili su običaj Rusalii (Duhovi ). onako, kako su ga obležavali naši preci. Običaj je bio da se tog dana, posle crkvene službe, meštani sela i rodbina iz okolnih sela, okupe na igranci ispred crkve. Mladi bi se tada upoznavali, a neretko, pao bi i dogovor u vezi sa udajom ili ženidbom. Zabava i igra u kolu odvijali su se pod budnim okom starijih žena.

Trudili smo se da običaj i duh ondašnjeg vremena što vernije prikažemo kroz montažni folklor. Nakon učešća, našim učenicima dodeljeni su diploma i pehar, tako da smo i ove godine zadovoljni svojim uspehom.

Ș.G ”1, Mai” Petrovasâla a fost gazda unei manifestări frumoase  prilejuite de venirea primăverii – Festivalul Mărțișorului și a obiceiurilor din străbuni. Festivalul a fost alcătuit din două segmente. În prima parte a avut loc o expoziție de mărțișoare .iar în partea a doua a festivalului, s-a desfășurat  un program cultural – artistic la Căminul Cultural din localitate. Elevii școlii noastre de la secția de folclor, instruiți de învățătoarea Lavinica Brenda, s-au prezentat pe scenă cu un montaj folcloric și anume au prezentat obiceiul din bătrâni ”Rusaliile”. După slujba bisericească sătenii, împreună cu musafirii din localitățile apropuiate în  fața bisericii au dansat, așa numit ”Jocu mare”. Prilej unde tinerii se cunoșteau între ei, și nu de rare ori se întocmeau căsătorii. După prezentarea obiceiului, elevilor le-a fost înmânată o diploma în semn de participare. Și de data aceasta am venit mulțumiți de succesul obținut.

TAMO-AMO PO BANATU

piše učiteljica Nataša Nenin

AVANTURE KROZ ZAVIČAJ

SELO I GRAD SE RUKUJU I ODLIČNO DRUGUJU

Projekat „Tamo-amo po Banatu“ ideja je četiri učiteljice budućeg drugog razreda, tri Osnovne škole iz dva sela i jednog grada, nastala tokom letnjeg raspusta. Ideja je brzo razrađena, izazov i za učiteljice, a i za njihove đake velik, dinamičan, toliko drugačiji od svega do sada. Projekat je podeljen u četiri celine (podprojekti) i obuhvata skoro sve časove projektne nastave tokom školske godine.

I deo Projekta, u septembru, pod nazivom „Mapa rezervata“ odveo je učenike drugog razreda do sela Ečka gde su im domaćini bili učenici II1 OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ i učiteljica Nataša Nenin. Drugari su upoznati sa imenom i značajem Osnovne škole i sa multietničkim selom Ečka kroz istoriju, sve od legende kako je dobilo ime. Zatim nas je put odveo do najstarije pravoslavne crkve u Banatu, kao i Rumunske i Katoličke crkve. Preko reke Begej, pa kroz dva sela, put nas je odveo do Belog jezera, Prirodnjačke kuće i Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“. Usledilo je pešačenje uskom stazom kroz Rezervat, prateći oznake na drveću, i potraga za pticama, tragovima životinja, kao i dobrom fotografijom. Saznali smo zašto je čaplja simbol Rezervata i otkrili tajno mesto gde se igraju divlje svinje. Obilazak je završen boravkom u prelepom dvorcu „Kaštel“.

II deo Projekta, u oktobru, pod nazivom „Panorama sela Elemir“, odvijao se u Elemiru. Goste su dočekali drugari iz OŠ „Svetozar Marković Toza“ i učiteljice Amira Lukić i Jelica Ilić. Na železničkoj stanici nam je mašinovođa odgovarao na mnoga pitanja, a put do škole prekinut je, na kratko, pričom nekoliko meštana koji su na ulici pekli rakiju. Izgled i karakteristike pravog vojvođanskog sela mogli su odmah da uoče, ali najveću pažnju je privuklo pravo paorsko domaćinstvo gde su u jednom dvorištu videli sve domaće životinje, poljoprivrednu mehanizaciju a domaćini su odgovorili na svako radoznalo pitanje uz slatke vanilice. Pao je i pokoji selfi u štali sa telićima.

Vodiči su nas, dalje, odveli do seoskog domaćinstva koje se bavi golubarstvom. Upoznali smo se sa radom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Elemir, ali i radom žena u etno radionici „Tradicija“. Na kraju, naučili smo stare dečije igre u kojima je glavna igračka – kukuruz.

III deo projekta, u novembru, „Istraži Zrenjanin“ odvijao se u samom gradu, gde su nam domaćini bili vršnjaci iz OŠ „Vuk Karadžić“ i učiteljica Daliborka Putić. Sada već stari poznanici, veseli vršnjaci su, nakon srdačnog pozdravljanja, krenuli da istražuju grad Zrenjanin. Avantura je počela na staroj pijaci gde se nalazi Ruska crkva. Na kratko smo putovanje prekinuli obilaskom škole uz užinu, a onda smo se uputili ka Gradskoj kući. U zgradi Gradske uprave grada imali smo prilike da sedimo u baroknoj sali, da se prošetamo hodnicima starog zdanja, da uživamo u prelepom županijskom parku i slikamo se uz deo zida i mural bečkerečke tvrđave. Bili smo gosti Gradske biblioteke, Muzeja grada, pozorišta „Toša Jovanović“ gde smo pogledali predstavu „Crvenkapa“. Nakon odmora u najstarijem parku u gradu – Plankert (1834.god.) Plankovoj bašti, obreli smo se u zgradi Crvenog krsta. Ovde su nas volonteri upoznali sa humanitarnom misijom ove organizacije i osnovnim načelima rada.

Pozdravili smo se… Otišli na tri strane… Sledeći susret (IV deo) biće u virtuelnom okruženju. A nakon toga? Pa, čuće se…

ARLEKIN | TORAK 2019.

piše učiteljica Lavinika Brenda

U subotu 23. novembra, održan je šesti po redu pozorišni festival na rumunskom jeziku, za decu i omladinu „Arlekin“, u organizaciji Udruženja „Deca Torka“. Festival je bio podeljen na više kategorija; recitacije na književnom rumunskom jeziku, recitacije na banatskom dijalektu, monolog, skečevi i pozorišne predstave. Naši učenici su učestvovali sa recitacijama, dva skeča i dve pozorišne predstave. Najmlađi učesnici su bili deca iz zabavišta: Leonardo Radu i Marija Banjaš, koji su učestvovali skečom „Izgubljeni kačket“, koordinator Gabrijela Škaljak. Recitacije, skeč i dve pozorišne predstave je pripremila učieljica Lavinjika Brenda sa učenicima I – VIII  razreda. Po  odluci žirija skeč „Plaćeni svedok“ je osvojio I mesto. Učesnici su bili: Vanesa Dan , Mišel Paun i Gavril Bandu. Gavril Bandu je osvojio nagradu kao najbolju mušku ulogu. Učenici od V-VIII spremili supredstavu „Istočno od Sunca i zapadno od Meseca“, dok su se učenici od I -IV raz. predstavili predstavom „Ribar i njegova supruga“, osvojivši drugu nagradu. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Anđelini Dan. Nagradu smo osvojili i za najbolje kostime, kao i za najbolju muziku. Anđelina Dan je recitovala i pesmicu na književnom jeziku. U banatskom dijalektu su recitovali Gavril Bandu i Valentina Dan, koja je osvojila drugo mesto. Sve pohvale našoj deci, trud im se isplatio.

fotografija: Lavinika Brenda

POZIV NA HUMANOST

izveštava učiteljica Nataša Nenin

Učenici II1 su na času Građanskog vaspitanja doneli odluku da svoje drugove upoznaju sa Aplikacijom PRUŽI KORAK. Danas su, nakon časa, imali priliku da putem slike  i reči da animiraju mnogo svojih drugova i drugarica da preuzmu aplikaciju Pruži korak na svoj telefon i pokažu solidarnost, humanost, aktivizam.

SVETSKI DAN DETETA

izveštava učiteljica Nataša Nenin

U našoj školi je, kao i širom Planete, obeležen 20.novembar, Međunarodni dan deteta.  Svake godine, na ovaj dan, podsetimo se da se svet (svet odraslih) obavezao da će zaštititi decu i uraditi sve što je potrebno da bi se unapredila prava deteta. Ove godine, pod motom „Prava znaš, a znaš li koje su obaveze deteta?“ Odeljenja su uz prava, koja znaju da imaju, navodila i obaveze/dužnosti/odgovornost koje proističu iz dobijenog prava.