Category Archives: Nastavnici

LIKOVNI KONKURS ZDRAVA HRANA 2018.

izveštava učiteljica Dejana Pataki

Povodom Svetskog dana zdrave hrane, 8. novembra 2018. u Higijenskom zavodu su dodeljene nagrade učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na konkursu Zdrava hrana. Nagrade su bile iz oblasti literarnih i likovnih radova. Uroš Golić, učenik III1 razreda dobio je nagradu za likovni rad i to treće mesto. Zajedno sa razrednim starešinom Dejanom Pataki je prisustvovao svečanom dočeku i dodeli nagrada.

« 1 of 6 »

DAN JABUKA 2018.

izveštava učiteljica Sofija Stambolija

U našoj školi se i ove godine obeležio i proslavio Dan jabuka. U holu škole učenici III2 su sa svojim drugarima i roditeljima priredili pravu gozbu. Bilo je tu kolača od jabuka, raznih poslastica i sokova od jabuka. Svi učenici nižih razreda i njihovi učitelji dobili su prigodne bedževe i po jabuku. Bilo je veselo, ukusno i berićetno.

« 1 of 13 »

OBOJENI SVET ღ LUMEA COLORATĂ

 

izveštava učiteljica Lavinjika

învățătoarea Lavinica raportează

U sredu, 3. oktobra, u prostorijama OŠ “Koriolan Doban” u Kuštilju, održana je deseta Umetnička kolonija “Obojeni svet detinjstva” organizovana od strane Rumunskog centra za demokratske institucije i ljudska prava, u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Rumuna, Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine i Osnovnom školom “Koriolan Doban ” iz Kuštilja, gde su učestvovali i učenici naše škole.

Miercuri, pe data de 3 octombrie, în incinta Şcolii Elementare “Coriolan Doban” din Coştei, a avut loc ediția a X-a a Coliniei de artă plastică “Lumea colorată a copilăriei” organizată de Centrul Românesc pentru Instituțiile Democratice şi Drepturile Omului în colaborare cu Institutul de cultură al Românilor din Voivodina, Consiliul Naționsl al Minorității  Naționale Române din R.Serbia şi Şcoala Elementară “Coriolan Doban” din Coştei, unde au participat şi elevii şcolii noaste.

Mihail Bandu (Mihail Bandu), II 3
Angelina Dan (Anđelina Dan), II 3
Mişela Păun (Mišela Paun), II 3
Marian Petrovici (Marjan Petrović), III 3
Iovana Nistor (Jovana Nistor), III 3
Nina Brenda V 3
Lorena Bugar V 3
Andrea Devici (Andrea Dević), V 3
Vanesa Dan VI 3
Mişel Păun (Mišel Paun), VII 3
Gavril Bandu VII 3
Laura Petrovici (Laura Petrović), VII 3
« 1 of 11 »

SPORTSKO PREPODNE

izveštava učiteljica Nataša

U jutarnjim satima, učenici naše škole učestvovali su u različitim sportskim aktivnostima.
Svi zainteresovani dečaci i devojčice imali su priliku da se okušaju u fudbalskom takmičenju u organizaciji nastavnika Branka Rakasa i nastavnika Kristijana Kadarjana. U fudbalu su se nadmetali dečaci i devojčice iz naše škole i gosti iz Belog Blata i Lukićeva od V do VIII razreda, a revijalno dečaci od I do IV razreda. Istovremeno, za ostale učenike organizovano je takmičenje u pravljenju mehurića od sapunice, žongliranju, nošenju loptica na reketu i igri „Između dve vatre“. Najveći balon napravio je Mateja Pruginić, učenik I2, a najviše balončića Nikola Vukas III1 i Marija Bucu II2. U nošenju loptice u kategoriji prvih razreda pobedio je Dušan Stankov I2, u kategoriji drugih razreda pobedila je Staša Siječo II2, u kategoriji trećih razreda pobedila je Suzana Stojkov III1 i u kategoriji četvrtih razreda pobedila je Dunja Savić IV1.

FESTIVAL RUMUNSKOG FOLKLORA DECE VOJVODINE

izveštaj poslao nastavnik Filip Baloš

Festival rumunskog folklora dece Vojvodine tradicionalna je manifestacija na kojoj naša škola učestvuje. Ove godine održan je 12.  i 13. maja u Torku. Na ovom festivalu učestvuju stotine učenika školskog uzrasta: najbolji vokalni i instrumentalni solisti, dečiji folklorni ansambli, horovi i orkestri osnovnih škola i kulturno-umetničkih društava rumunske nacionalne manjine sa ovih prostora. Naša škola se predstavila sa osam vokalno-instrumentalnih solista, školskim horom i folklornom sekcijom. U martu ove godine održana je audicija za festival. Plasirali su se sledeći učenici: Aron Brenda, Lorena Bugar, Nina Brenda, Mirela Kadarjan, Nina Pajević, Milica Golić, Anđela Bugar i Ana Ninković. Trud i rad učenika rezultirao je nastupom koji je na najbolji način predstavio školu. Učenici su osvojili simpatije mnogobrojne publike koja je oduševljeno propratila njihove nastupe. Odlukom stručnog žirija izdvojili su se učenici koji su svojim nastupom ispunili sve kriterijume i osvojili nagrade:

 • U kategoriji instrumentalnih solista učenika od I do III razreda: Aron Brenda – I nagrada
 • U kategoriji vokalnih solista učenika od IV do VI razreda: Mirela Kadarjan – I nagrada
 • U kategoriji vokalnih solista učenika od VII do VIII razreda: Anđela Bugar – III nagrada
 • U kategoriji instrumentalnih solista učenika od VII do VIII razreda: Anđela Bugar – II nagrada
 • U kategoriji horova hor naše škole osvojio je III nagradu
 • U kategoriji stilizovanih folklornih igara učenika od I do IV razreda, folklorna sekcija osvojila je III nagradu
 • U kategoriji scenskih prikaza običaja, folklorna sekcija naše škole osvojila je III nagradu

Soliste i hor pripremao je nastavnik Filip Baloš, dok je koreograf folklorne sekcije bila učiteljica Lavinika Brenda. Nagrade su dodeljene u direktnom prenosu na drugom kanalu  Radio-Televiziji Vojvodine u direktnom prenosu 23. maja od 20 časova.

« 1 of 10 »

 

Festivalul de folclor românesc al copiilor din Voivodina este o manifestare tradițională la care participă școala noastră. Anul acesta a avut loc pe data de 12 și 13 Mai la Torac. La acest festival participă elevi de vârstă până la 15 ani, cei mai buni soliști vocali și instrumentiști, ansamble folclorice, coruri și orchestre ai școlilor generale și societăți cutural-artistice de pe aceste meleaguri. În cadrul acestei manifestări, din școala noastră au participat 8 soliști vocali și instrumentali, corul și formația de dansuri. Înainte cu două luni, în martie s-a desfășurat preselecția și la festival s-au prezentat următorii elevi: Aron Brenda, Nina Brenda, Lorena Bugar, Mirela Cădărean, Nina Pajević, Milica Golić, Angela Bugar și Ana Ninković. Efortul și munca depusă de câtre elevi a avut ca rezultat un spectacol reușit cu care s-a prezentat școala noastră, dovada acestuia fiind aplauzele pe care le-au primit elevi. Toți elevi s-au prezentat într-un mod special, iar juriul a hotărât să se acordă următoarele premii:

 • În categoria soliștilor instrumentiști ciclul I-III : Aron Brenda – premiul I
 • În categoria soliștilor vocali ciclul IV-VI: Mirela Cădărean – premiul I
 • În categoria soliștilor vocali ciclul VII-VIII: Angela Bugar – premiul III
 • În categoria soliștilor instrumentiști ciclul VII-VIII: Angela Bugar – premiul II
 • În categoria formațiilor corale, corul școlii – premiul III
 • În categoria formațiilor de dansuri stilizate ciclul I-IV – premiul III
 • În categoria montajelor folclorice – premiul III

Soliști și corul școlii au fost prăgătiți de Filip Baloș, iar coregraf a formației de dansuri a fost doamna Lavinica Brenda. Decernarea premiilor a avut loc în trasmisiune directă în emisiunea Bună seara Voivodina pe data de 23 mai de la ora 20.


TORAC: Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina [ LINK]

Bună seara, Voivodină”, emisiunea [LINK]

ŠIROM OTVORENIH OČIJU

napisala, izvestila i uredila članak učiteljica Nataša

Deca vole avanturu! Deca vole putovanja! Živimo na divnoj planeti, u zemlji punoj prirodne lepote, istorije, čari i avantura. Poslušali smo Marka Tvena:

„ Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!“
                             krećemooo

Svanulo je oblačno, nimalo obećavajuće majsko jutro. Iako je bilo vremena do polaska skoro ceo školski čas, na parkingu škole dočekalo me mnogo dečijih osmeha. Na upitan pogled, sanjivi roditelji su odgovarali: „Nisu mogli da spavaju…“

 

Krenuli smo …

Prešli smo Dunav, plav od jutarnje izmaglice, osunčan, širok i tako nam dalek iz autobusa. Uz samu obalu, nazirala se Smederevska tvrđava. U dalekoj prošlosti čuvar granica Rimskog carstva.

Četvrtacima je, ipak, ova tvrđava poznata sa slika i iz priče o despotu Đurađu Branković i po tome da je to poslednja srednjevekovna prestonica Srbije.

„Istraživanje“ tvrđave vratilo nas je u daleka vremena, hodali smo po istom kamenu kao srednjevekovna elita, koja je posećivala dvor bogatog i obrazovanog despota Đurđa.

Idemo dalje…

Stižemo do Golupca. Ovde je Dunav širok kao more. Čak i miriše tako, mada vetar sa Karpata donosi svežinu snegova. U samom Golupcu širok je čak 6,5 km da bi se od Golubačke tvrđave od deset kula, za koju se ne zna ko i kada je podigao, suzio na nekoliko stotina metara.

Naspram Dunava, na rumunskoj strani, ogranci Karpata. Sa naše strane, iznad Dunava, ogranci Homoljskih planina. Ne tako daleko, zlatonosna reka Pek. Otkrivali smo obalu, tražili školjke i slušali talase i galebove.

Put nas vodi dalje …

Veštačko jezero na desnoj obali Dunava, nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama – Srebrno jezero. Okruženo je brdima istočne Srbije, i peščanim dinama, na dva kilometra od Velikog Gradišta.

Popodne je, Sunce i Karpati su sve bliže. Odsjaj miliona sunčevih čestica posrebrilo je nožice velikih – malih putnika. Odmor i igra na plaži, pomalo suvenira i vreme za povratak.

Utisci se sležu na putu ka kući. Imali smo tri sata vremena. Iako su kapci hteli da se spuste na sanjive oči mališana, priči nije bilo kraja. I smehu…

           vraaćaamooo seee

A kako nam je bilo?

Otkrili smo i istražili delić naše prelepe domovine. Stare zidine šaputale su nam tajne daleke istorije.

Ruke su nam dotakle deo velikog Dunava, umile ih kapi koje su se slile sa Švarcvalda, prstiće pozlatila reka Pek. Nožice se posrebrile. Duša ispunila radošću i lepotom, da snovi budu lepši i želje veće.

« 1 of 23 »