Category Archives: Takmičenja

ARLEKIN 2018.

piše Lavinjika Brenda, učiteljica

U subotu, 10.10.2018. u Torku, učenici naše škole bili su učesnici Arlekina, festivala pozorišnih predstava na rumunskom jeziku. Takmičili su se i u recitovanju.

Anđelina Dan, Gavril Silvestru Bandu i Valentina Dan osvojili su I mesto u recitovanju. Prvi put ove godine učestvovali su naši najmlađi, deca iz zabavišta, u skeču “Tu eşti urs”(“Ti si medved”) osvojivši I mesto. Pozorišna predstava “Povestea porkului” (Priča o svinji) osvojila je prvo mesto. Skeč”La restaurant” (“U restoranu “) u kom su učestvovali Gavril Silvestru Bandu, Mišel Paun i Duško Jon, osvojio je treće mesto, dok je Manuel Dan osvojio specijalnu nagradu za najbolju mušku ulogu. 

FESTIVAL RUMUNSKOG FOLKLORA DECE VOJVODINE

izveštaj poslao nastavnik Filip Baloš

Festival rumunskog folklora dece Vojvodine tradicionalna je manifestacija na kojoj naša škola učestvuje. Ove godine održan je 12.  i 13. maja u Torku. Na ovom festivalu učestvuju stotine učenika školskog uzrasta: najbolji vokalni i instrumentalni solisti, dečiji folklorni ansambli, horovi i orkestri osnovnih škola i kulturno-umetničkih društava rumunske nacionalne manjine sa ovih prostora. Naša škola se predstavila sa osam vokalno-instrumentalnih solista, školskim horom i folklornom sekcijom. U martu ove godine održana je audicija za festival. Plasirali su se sledeći učenici: Aron Brenda, Lorena Bugar, Nina Brenda, Mirela Kadarjan, Nina Pajević, Milica Golić, Anđela Bugar i Ana Ninković. Trud i rad učenika rezultirao je nastupom koji je na najbolji način predstavio školu. Učenici su osvojili simpatije mnogobrojne publike koja je oduševljeno propratila njihove nastupe. Odlukom stručnog žirija izdvojili su se učenici koji su svojim nastupom ispunili sve kriterijume i osvojili nagrade:

 • U kategoriji instrumentalnih solista učenika od I do III razreda: Aron Brenda – I nagrada
 • U kategoriji vokalnih solista učenika od IV do VI razreda: Mirela Kadarjan – I nagrada
 • U kategoriji vokalnih solista učenika od VII do VIII razreda: Anđela Bugar – III nagrada
 • U kategoriji instrumentalnih solista učenika od VII do VIII razreda: Anđela Bugar – II nagrada
 • U kategoriji horova hor naše škole osvojio je III nagradu
 • U kategoriji stilizovanih folklornih igara učenika od I do IV razreda, folklorna sekcija osvojila je III nagradu
 • U kategoriji scenskih prikaza običaja, folklorna sekcija naše škole osvojila je III nagradu

Soliste i hor pripremao je nastavnik Filip Baloš, dok je koreograf folklorne sekcije bila učiteljica Lavinika Brenda. Nagrade su dodeljene u direktnom prenosu na drugom kanalu  Radio-Televiziji Vojvodine u direktnom prenosu 23. maja od 20 časova.

« 1 of 10 »

 

Festivalul de folclor românesc al copiilor din Voivodina este o manifestare tradițională la care participă școala noastră. Anul acesta a avut loc pe data de 12 și 13 Mai la Torac. La acest festival participă elevi de vârstă până la 15 ani, cei mai buni soliști vocali și instrumentiști, ansamble folclorice, coruri și orchestre ai școlilor generale și societăți cutural-artistice de pe aceste meleaguri. În cadrul acestei manifestări, din școala noastră au participat 8 soliști vocali și instrumentali, corul și formația de dansuri. Înainte cu două luni, în martie s-a desfășurat preselecția și la festival s-au prezentat următorii elevi: Aron Brenda, Nina Brenda, Lorena Bugar, Mirela Cădărean, Nina Pajević, Milica Golić, Angela Bugar și Ana Ninković. Efortul și munca depusă de câtre elevi a avut ca rezultat un spectacol reușit cu care s-a prezentat școala noastră, dovada acestuia fiind aplauzele pe care le-au primit elevi. Toți elevi s-au prezentat într-un mod special, iar juriul a hotărât să se acordă următoarele premii:

 • În categoria soliștilor instrumentiști ciclul I-III : Aron Brenda – premiul I
 • În categoria soliștilor vocali ciclul IV-VI: Mirela Cădărean – premiul I
 • În categoria soliștilor vocali ciclul VII-VIII: Angela Bugar – premiul III
 • În categoria soliștilor instrumentiști ciclul VII-VIII: Angela Bugar – premiul II
 • În categoria formațiilor corale, corul școlii – premiul III
 • În categoria formațiilor de dansuri stilizate ciclul I-IV – premiul III
 • În categoria montajelor folclorice – premiul III

Soliști și corul școlii au fost prăgătiți de Filip Baloș, iar coregraf a formației de dansuri a fost doamna Lavinica Brenda. Decernarea premiilor a avut loc în trasmisiune directă în emisiunea Bună seara Voivodina pe data de 23 mai de la ora 20.


TORAC: Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina [ LINK]

Bună seara, Voivodină”, emisiunea [LINK]

ŽOGARIJE, ZRENJANIN 2018.

V A Ž N O  J E  U Č E S T V O V A T I !

ZRENJANIN 25/5/18.

FOTOGRAFIJA: MIRJANA RADOVANOVIĆ

« 1 of 63 »

 

ŽOGARIJA – LOPTARIJA, SRBIJA 2018.

Naša škola učestvuje sutra, 25. maja 2018. u međunarodnoj, sportsko-rekreativnoj i edukativnoj manifestaciji Žogarija-Loptarija. 

ŽOGARIJA se uspešno održava već trinaest godina u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Glavni cilj manifestacije je promocija zdravlja i zdravog načina života putem fizičkih aktivnosti, naročito razvijanje motoričkih sposobnosti kod dece mlađeg školskog uzrasta. Najvažnije ubeđenje ovog projekta jeste to, da fizička aktivnost utiče na poboljšanje kvaliteta života mladih i da sport razvija i prenosi vrednosti kao što su solidarnost, poštenje, odgovornost, stimulišući na taj način promene među omladinom školskog uzrasta, u samoj školi, lokalnoj zajednici i šire. Žogarija predstavlja i svojevrstan most saradnje i novih oblika povezivanja mladih generacija susednih zemalja, što doprinosi razvoju njihove multikulturalnosti.

Svaki projekat Žogarija – Loptarija se snima, montira i realizuje kao emisija za decu koja će biti emitovana na lokalnim i nacionalnim TV stanicama u svim državama učesnicama. Takođe, biće medijski propraćena i putem radija, štampe i društvenih mreža.

Autor i urednik projekta je Slavko Sakelšek MEDIA ŠPORTA iz Slovenije. Udruženje građana MEDIA SVET organizator je Projekta za Srbiju.

ZOGARIJA – ŽOGARIJA [LINK]

UŠIJ DUGME I NAPRAVI LUTKU – ETNO DAN U ELEMIRU

izveštava učiteljica Ljilja

Članovi Kreativnog kutka 2/1 učestvovali su na tradicionalnoj etno Manifestaciji u OŠ “Svetozar Toza Marković” u Elemiru 28.04. 2018. Ovu Manifestaciju već treću godinu vode učitelji Siniša Milićević i Amira Lukić uz nesebičnu pomoć Kluba žena i roditelja učenika. Manifestaciji su prisustvovali učenici i mentori osnovnih škola iz naše opštine. Ovogodišnja tema je bila “UŠIJ DUGME” i “NAPRAVI LUTKU”. Učenik naše škole Uroš Golić osvojio je treće mesto na takmičenju u ušivanju dugmadi, dok je pravljenje lutaka bilo revijalnog karaktera. Kreativni kutak se predstavio lutkama od trave i užeta. Pohvalnice su tu da nas sećaju na učenje i lepo druženje sa starim i novim prijateljima. Kažu da fotografija vredi više od hijadu reči, zato uživajte.