Kaži DA za drugarstvo

Projekat ”Kaži DA za drugarstvo” počeo je tokom Dečje nedelje, a prezentacija dosadašnjeg rada i zajednička manifestacija svih učenika nižih razreda 20. 11. 2015. godine na Svetski dan deteta. Početna ideja bila je da se učenici vrate igri i druženju, da nauče da se igraju, jer sve više vremena provode sami u svojim domovima, otuđeni od vršnjaka, roditelji ih dovoze do škole i vraćaju kući, ne sarađuju, komunikacija se neretko završava svađom, ponekad tučom . . .

Projekat je osmišljen na Aktivu učitelja škole, a čine ga brojne radionice, konkursi, zajednički izleti i druženja, prezentacije knjiga prigodne tematike, a sve u cilju prevencije nasilja među učenicima u školi, uviđanja razloga zbog kojih dolazi do nesporazuma, pronalaženja različitih načina kojima se mogu družiti i biti prijatelji . . .

Književno-literarne radionice na srpskom i rumunskom jeziku sa temama ”Prijateljstvo je na svakom koraku” i ”Reči bi da se druže”, imale su svoju završnicu u obliku velike ”Knjige pričalice” koju čine najbolji radovi.

Likovna radionica je, pored učenika, obuhvatila i grupu dece iz predškolske ustanove. Temom ”Igramo se, moj drug i ja” predstavili su raspon igara koje se mogu igrati u različitim uslovima i sa različitim drugarima.

Radionicom ”Ako hoćeš da mi budeš drug, samo uđi u krug”, učenici su došli do saznanja kako se gradi krug prijateljstva, razvijala se sposobnost da razumeju, saosećaju i interreaguju sa drugima.

”Drugarstvo je najveće bogatstvo”, radionica je u kojoj asocijacija, kao završni deo, budi zdrav takmičarski duh i doprinosi čvršćoj vezi među učenicima koji su članovi tima.

Radionice ”Kada kažem igra, mislim na druženje” i ”Koje je boje tvoj osmeh” imale su neverovatne rezultate. To su radionice o načinima komunikacije, nesporazumima i kako ih prevazići, o prihvatanju različitosti, o tome kako slušati da bi razumeo/-la sagovornika.

Zajednički smo (svi učenici nižih razreda) napravili Drvo prijateljstva. Ideja je bila da se na drvetu nađu lepe reči i poruke, da učenici, koji inače ne mogu javno da izraze svoja osećanja zato što se boje da ne budu izvrgnuti podsmehu, učine to na ovaj način – anonimno.

Poruke pažnje, ljubavi i prijateljstva nalaze se u holu škole u jednoj velikoj staklenoj kugli. Tu su sve lepe reči koje neće dozvoliti Drugarolomu da uništi drugarstvo, da posvađa drugove i drugarice. Tu su i reči izvinjenja, poruke prvoj simpatiji, ali i zaveti pravog drugarstva . .

Nećemo DRUGAROLOMA! On je loš, on je strašan, stalno namrgođen i ljut. Ne voli druženje, ali zato voli tuču i ružne reči. Ne poznaje toleranciju, ne priznaje različitosti, kada čuje za ljubav, on se smeje. Voli svađu, seje strah . . . On je Zloćko, Mrgud, Problemonstrum . . . Kako pobediti DRUGAROLOMA? To zna svaki dobar drug – dobrim delima i lepim rečima!

Aktivnosti i radionice traju i dalje, prilagođavaju se potrebama, modifikuju prema situacijama. Naredna velika zajednička svečanost planirana je za 23. 12. 2015. godine.

Aktiv učitelja

OŠ ”Dr Aleksandar Sabovljev”

Ečka

About Author