piše učiteljica Nataša Nenin

AVANTURE KROZ ZAVIČAJ

SELO I GRAD SE RUKUJU I ODLIČNO DRUGUJU

Projekat „Tamo-amo po Banatu“ ideja je četiri učiteljice budućeg drugog razreda, tri Osnovne škole iz dva sela i jednog grada, nastala tokom letnjeg raspusta. Ideja je brzo razrađena, izazov i za učiteljice, a i za njihove đake velik, dinamičan, toliko drugačiji od svega do sada. Projekat je podeljen u četiri celine (podprojekti) i obuhvata skoro sve časove projektne nastave tokom školske godine.

I deo Projekta, u septembru, pod nazivom „Mapa rezervata“ odveo je učenike drugog razreda do sela Ečka gde su im domaćini bili učenici II1 OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ i učiteljica Nataša Nenin. Drugari su upoznati sa imenom i značajem Osnovne škole i sa multietničkim selom Ečka kroz istoriju, sve od legende kako je dobilo ime. Zatim nas je put odveo do najstarije pravoslavne crkve u Banatu, kao i Rumunske i Katoličke crkve. Preko reke Begej, pa kroz dva sela, put nas je odveo do Belog jezera, Prirodnjačke kuće i Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“. Usledilo je pešačenje uskom stazom kroz Rezervat, prateći oznake na drveću, i potraga za pticama, tragovima životinja, kao i dobrom fotografijom. Saznali smo zašto je čaplja simbol Rezervata i otkrili tajno mesto gde se igraju divlje svinje. Obilazak je završen boravkom u prelepom dvorcu „Kaštel“.

II deo Projekta, u oktobru, pod nazivom „Panorama sela Elemir“, odvijao se u Elemiru. Goste su dočekali drugari iz OŠ „Svetozar Marković Toza“ i učiteljice Amira Lukić i Jelica Ilić. Na železničkoj stanici nam je mašinovođa odgovarao na mnoga pitanja, a put do škole prekinut je, na kratko, pričom nekoliko meštana koji su na ulici pekli rakiju. Izgled i karakteristike pravog vojvođanskog sela mogli su odmah da uoče, ali najveću pažnju je privuklo pravo paorsko domaćinstvo gde su u jednom dvorištu videli sve domaće životinje, poljoprivrednu mehanizaciju a domaćini su odgovorili na svako radoznalo pitanje uz slatke vanilice. Pao je i pokoji selfi u štali sa telićima.

Vodiči su nas, dalje, odveli do seoskog domaćinstva koje se bavi golubarstvom. Upoznali smo se sa radom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Elemir, ali i radom žena u etno radionici „Tradicija“. Na kraju, naučili smo stare dečije igre u kojima je glavna igračka – kukuruz.

III deo projekta, u novembru, „Istraži Zrenjanin“ odvijao se u samom gradu, gde su nam domaćini bili vršnjaci iz OŠ „Vuk Karadžić“ i učiteljica Daliborka Putić. Sada već stari poznanici, veseli vršnjaci su, nakon srdačnog pozdravljanja, krenuli da istražuju grad Zrenjanin. Avantura je počela na staroj pijaci gde se nalazi Ruska crkva. Na kratko smo putovanje prekinuli obilaskom škole uz užinu, a onda smo se uputili ka Gradskoj kući. U zgradi Gradske uprave grada imali smo prilike da sedimo u baroknoj sali, da se prošetamo hodnicima starog zdanja, da uživamo u prelepom županijskom parku i slikamo se uz deo zida i mural bečkerečke tvrđave. Bili smo gosti Gradske biblioteke, Muzeja grada, pozorišta „Toša Jovanović“ gde smo pogledali predstavu „Crvenkapa“. Nakon odmora u najstarijem parku u gradu – Plankert (1834.god.) Plankovoj bašti, obreli smo se u zgradi Crvenog krsta. Ovde su nas volonteri upoznali sa humanitarnom misijom ove organizacije i osnovnim načelima rada.

Pozdravili smo se… Otišli na tri strane… Sledeći susret (IV deo) biće u virtuelnom okruženju. A nakon toga? Pa, čuće se…

About Author