izveštava Nataša Nenin
Reciklosaurusi

Povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje, organizovan je odeljenjski konkurs pod imenom “Moj Reciklosaurus”. Zadatak je bio da se osmisli i napravi prototip mašine koja će reciklirati određene materijale. Za svoj trud, zalaganje i znanje nagrađeni su i pohvaljeni:


Andrej Ivanišević – 1. mesto
Svaštosaurus, Andrej Ivanišević, III1


„Ideju za model mašine koja bi recikirala razne materijale dobio sam kada sam video mašinu za mlevenje voća mog dede. Pomislio sam da bi takva srpava bla idealna da drobi grane, lišće, karton i druge materijale od kojih se može praviti kompost, ali i klasiran otpad koji bi se jakim noževima sekao, mleo i pripremao za dalji transport. Dao sam mu ime Svaštosaurus jer može svašta da samelje. Postupak izrade nije bio komplikovan. Prvo sam nacrtao izgled mašine, a onda sam od metala i plastike pravio. U izradi mi je mnogo pomogao deda. Jako sam se radovao tokom rada. Nadam se da će neko napraviti veliku mašinu koja bi izgledala i radila po mojoj zamisli.“ (Andrej Ivanišević)

Elena Lemez – 2. mesto (III1)


„Htela sam da moj Reciklosaurus liči na životinju, zato što mnogo volim životinje. Dala sam joj ime Jaca Baca, jer je njena namena da se u nju ubacuju čepovi i druga plastika, a zatim se sve savija u manje pakete i priprema za reciklažu. Bilo mi je vrlo lepo i zanimljivo dok sam uz pomoć bake i brata pravila Jacu. Koristili smo velike table kartona koji smo posle bojili. Nadam se da će u budućnosti neko napraviti robota Jacu po ugledu na moju. “ (Elena Lemez)

Nikolina Jovanović – pohvala (III1)


„Ideja o recikliranju plastičnih flaša nije nova. Ipak, pomislila sam da od flaša može da se napravi i mašina za prikupljanje plastičnih flaša. Potražila sam ideju na internetu. Liči na veliku saksiju sa otvorom za ubacivanje. Eto, može da bude i saksija i mašina.“ (Nikolina Jovanović)

About Author