Nataša Nenin

Šta je to što detetu treba? Koliko god razmišljali, knjige o tome pisali, davali razne izjave i pričali, deca, ipak, najbolje znaju.

Avantura u znanje

Prvog dana posetili smo Idvor. Do tamo, prelepi jesenji, vojvođanski pejzaži. Idvor je malo banatsko selo velikog imena. Pročulo se po svom detetu. To dete se rodilo i raslo na ovoj ravnici, slušajući lepet roda, bučne guske što se biju oko dudova, prateći krave na ispašu. To dete je otišlo daleko, osvojilo svet, zauvek obeležilo planetu svojim prisustvom ali nikada nije zaboravilo svoj Banat. Naš veliki naučnik Mihajlo Idvorski Pupin.

Dočekala nas je učiteljica Romana Bulić sa svojim učenicima. Obišli smo ovo lepo selo, mnogo naučili, otkrili… Drugari su nam pripremili pozorišnu predstavu, sa njima smo se igrali u parku.

Da li ste znali neke zanimljivosti koje smo mi saznali?

Naučio je naše ljude da kuvaju sok od paradajza. Način kako da se paradajz sačuva i za zimu, doneo je iz Amerike.

Krater na Mesecu nosi Pupinovo ime.

Ime Pupinove mame, nije Olimpijada već Alimpijada

Pupinova kuća izgleda isto kao kada je on živeo, jedino su promenili krov – u njegovo vreme nije bio od crepa.

I još mnogo, mnogo smo čuli jer su na svako pitanje odgovorili.

Uhvati ritam

U kolu, u paru, potpuno sam/sama u svom ritmu… Nije važno kako i sa kim, muzika je odzvanjala dvorištem škole a u njenim taktovima plesala su deca, odrasli, pa i sama zgrada škole.

U zdravom telu zdrav duh ili U prirodi se igra najlepše

Da li volite prirodu? Naravno! Mi toliko volimo da se igramo u prirodi da bi kuću rado zamenili njom. Potrči, poskoči, uhvati, provuci se, sakrij, poleti …

Oboji svet

Projekat koji su započeli učenici sadašnjeg šestog razreda polako ulazi u završnicu. Stabla oko terena rastu, klupe su se već odomaćile u parkiću kao i kante za smeće, a zid?

Zid se veselo osmehuje i poziva da uživaš svakog dana u školi, da se igraš, družiš, osmehuješ, voliš

Zabavi se, zaradi, pa pametno potroši

Veliki jesenji vašar protekao je u veseloj atmosferi. Zaradilo se dosta, a to znači da ćemo ubrzo ići u pozorište, zoološki vrt, bioskop i da će nas koštati mnogo manje. A i lepo smo se najeli slanih kiflica, medenih kolačića, mirisale su kokice, kotrljali klikeri i kockice, bilo je I autića dinosaurusa, lutki, sličica. A sve se moglo zaliti limunadom sa šećerom ili bez – kako ko voli.

About Author