Category Archives: Sekcije

MARCIŠOR 2018

izveštaj u slici i reči poslala učiteljica Lavinjika

U petak, 9. marta 2018. g. u Vladimirovcu je održan Festival narodnih običaja na kom su učestvovali učenici naše škole, đaci učiteljice Lavinjike i učiteljice Dojne. Štand naše škole bio je okićen tradicionalnim ćilimom i starom narodnom nošnjom, a posetioce i učesnike festivala poslužili smo kolačima napravljenim po starinskim receptima. Prvi deo festivala održan je u sali osnovne škole izložbom marcišora, prikazom narodnih običaja i aktivnostima u vezi sa rumunskim folklorom. Marcišor je mali broš, ’vesnik’ proleća kog su naši stari darivali dragim osobama prvog dana meseca marta, po kom je i dobio ovakvo ime. Verovalo se da će oni koji ga nose okačenog na grudima jedan ili više dana, biti zaštićeni od bolesti,  bogati i srećni . Zbog toga su majke plele marcišore tradicionalno u dve boje – crvenoj i beloj i darivali ih deci. U drugom delu festivala koji je održan u Domu kulture, naši učenici prikazali su jedan  stari običaj pod nazivom Vodonoše: noseći ćupove, devojke odlaze do bunara po vodu, dok ih momci krišom prate. Tako se upoznaju  i zatim igraju narodne igre slaveći dolazak proleća, lepših i veselijih dana.

FESTIVAL ‘ARLEKIN’

piše učiteljica Lavinjika Brenda

Udruženje “Deca Torka” organizovalo je 28. oktobra 2017. pozorišni festival za decu takmičarskog karaktera Festivalul Arlechin (Festival Arlekin). Konkurenti su se takmičili u četiri kategorije: pozorišne trupe, recitovanje poezije pisane književnim  jezikom, recitovanje poezije na banatskom dijalektu, monolog. Naša škola imala je takmičare u svim kategorijama. Najmlađi takmičar bio je Dominik Brndušević, koji je recitovao pesmu i osvojio prvo mesto. Nagrađen je diplomom i medaljom. Anđelina Dan i Mišela Paun (I razred), Andrea Paun (III razred), Duško Jon (VII razred) takmičili su se u veštini govorenja na banatskom dijalektu. Valentina Dan (monolog) osvojila je prvo mesto, takođe je nagrađena diplomom i medaljom. U kategoriji pozorišnih predstava, ove godine učestvovali smo sa dve grupe: mlađom grupom (učenici od I do IV razreda) i starijom grupom (učenici (od V do VII razreda). Mlađa grupa učestvovala je predstavom Punguța cu doi bani (Torbica sa dva dukata), a starija predstavom Cei trei hoți (Tri lopova). Gavril Silvestru Bandu osvojio je prvu nagradu za najbolju mušku ulogu i osvojili smo prvu nagradu za najbolje kostime. Tu smo se pokazali u najboljem svetlu i dobili glavni trofej Arlechin (Arlekin). Srećni smo i zadovoljni, jer se naš rad i trud isplatio, što nam daje podstrek da i dalje tako nastavimo.

BRAVO, DECO!

izveštava Ljiljana Himmel

Na konkursu ”Pesme i priče dece, i za decu” Udruženja Mokranjac, radovi Milice Kuručev (VI1) i Stefana Tanasijina (VI2), članova Kreativnog kutka, ušli su u Zbornik Udruženja koji će izaći u štampanoj formi do aprila 2018. Konkurencija je bila izuetno jaka i obuhvatila je najtalentovanije učenike u Srbiji. Pesme i priče bile su vezane za značaj kvalitetne muzike i iskonske potrebe za njom. Jer muzika je večita inspiracija književnika. Nagrađene pesme biće dostupne čitaocima po objavljivanju knjige.

Srdačan pozdrav,

profesor Ljiljana Himmel, rukovodilac Kreativnog kutka