NASTAVA

 

U OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev” nastavni plan i program za učenike od 1. do 7. razreda ostvaruje se u toku 36 petodnevnih nastavnih nedelja, odnosno 180 nastavnih dana. Nastavni plan i program za učenike 8. razreda ostvaruje se u toku 34 petodnevne nastavne nedelje, odnosno 170 nastavnih dana. Nastava u našoj školi odvija se na srpskom i rumunskom jeziku. U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Školski kalendar organizuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice u saradnji sa Ministarstvom prosvete RS.

Organizacija nastave

OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev” ima organizovanu poludnevnu nastavu koja se odvija u dve smene.

Razredna nastava obuhvata mlađe učenike (od I do IV razreda) a predmetna nastava obuhvata starije učenike (od V do VIII razreda). Nastavne aktivnosti učenika organizuju se u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Prepodnevna smena počinje sa nastavom u 8h ali je učenik u obavezi da u školi bude 15 minuta pre početka nastave. Ista je i obaveza nastavnika. U prepodnevnoj smeni za mlađe učenike nastava je organizovana tako da postoji jedan veliki odmor, posle drugog časa, dok u starijoj učeničkoj smeni postoje dva velika odmora, jedan posle 2. i jedan posle 3. školskog časa.

U popodnevnoj smeni nastava počinje u 13h za sve učenike. I u ovoj smeni obaveza učenika i nastavnika je da na nastavu dođu 15 minuta ranije. U popodnevnoj smeni, kao i u prepodnevnoj, raspored odmora ostaje isti. Školsku godinu započinjemo tako što su mlađi učenici u prepodnevnoj smeni, a stariji u popodnevnoj. Smene se menjaju nedeljno.