piše učiteljica Lavinjika Brenda

U Vladimirovcu  je održan sedmi tradicionalni praznik običaja u čast Marcišora, vesnika proleća. U prisustvu učenika, nastavnika, roditelja, gostiju i zvaničnika iz Srbije i Rumunije, prigodnom izložbom i kulturno-umetničkim programom, 1. marta u Vladimirovcu, održan je sedmi tradicionalni festival Marcišor, narodni običaj Rumuna. Manifestacija je počela izložbom Marcišora. Marcišor predstavlja ukrasni predmet isprepleten trakama crvene i bele boje i nosi se na reveru košulje u susret proleću. Ovaj predmet darivanja poklanja se dragim osobama na pragu proleća. Krajem marta “Marcišor” se sa revera premešta i kači na drvo u vrtu, koje po verovanju donosi berićetan rod.

Drugi deo programa pratio je projekat čiji je cilj bio da afirmiše tradiciju i običaje i poštovanje lepote narodne nošnje. Učenici naše škole, odnosno, folklorna sekcija koju obučava učiteljica Lavinjika Brenda, predstavili su običaj Rusalii (Duhovi ). onako, kako su ga obležavali naši preci. Običaj je bio da se tog dana, posle crkvene službe, meštani sela i rodbina iz okolnih sela, okupe na igranci ispred crkve. Mladi bi se tada upoznavali, a neretko, pao bi i dogovor u vezi sa udajom ili ženidbom. Zabava i igra u kolu odvijali su se pod budnim okom starijih žena.

Trudili smo se da običaj i duh ondašnjeg vremena što vernije prikažemo kroz montažni folklor. Nakon učešća, našim učenicima dodeljeni su diploma i pehar, tako da smo i ove godine zadovoljni svojim uspehom.

Ș.G ”1, Mai” Petrovasâla a fost gazda unei manifestări frumoase  prilejuite de venirea primăverii – Festivalul Mărțișorului și a obiceiurilor din străbuni. Festivalul a fost alcătuit din două segmente. În prima parte a avut loc o expoziție de mărțișoare .iar în partea a doua a festivalului, s-a desfășurat  un program cultural – artistic la Căminul Cultural din localitate. Elevii școlii noastre de la secția de folclor, instruiți de învățătoarea Lavinica Brenda, s-au prezentat pe scenă cu un montaj folcloric și anume au prezentat obiceiul din bătrâni ”Rusaliile”. După slujba bisericească sătenii, împreună cu musafirii din localitățile apropuiate în  fața bisericii au dansat, așa numit ”Jocu mare”. Prilej unde tinerii se cunoșteau între ei, și nu de rare ori se întocmeau căsătorii. După prezentarea obiceiului, elevilor le-a fost înmânată o diploma în semn de participare. Și de data aceasta am venit mulțumiți de succesul obținut.

About Author